Wat is ESG?
ESG is het uitgangspunt voor een duurzame onderneming. Het is afkomstig uit de financiële sector voor rapportage over niet-financiële gegevens. ESG staat voor Environmental (milieu), Social (maatschappij) en Governance (goed ondernemerschap). Het omvat daarmee de drie dimensies van duurzaamheid: milieu, maatschappij en economie. Een bedrijf is duurzaam als het rekening houdt met ESG op de korte termijn (huidige generatie) en lange termijn (toekomstige generaties).
Environmental
gaat over de kwaliteit en het functioneren van de natuurlijke omgeving en natuurlijke systemen, zoals CO2-emissies, watertekort, milieuwetgeving en afval.
Social
gaat over de rechten, het welzijn en de belangen van mensen en gemeenschappen, zoals leefbaar loon, gezondheid en veiligheid.
Governance
gaat over het beheer van en toezicht op bedrijven, zoals raad van bestuur, eigendom en beloning.
In 1987 werd in het rapport Our Common Future – ook wel het Brundtland rapport genoemd naar de Noorse premier Go Harlem Brundtland – voor het eerst duurzame ontwikkeling gedefinieerd:
‘Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.’
Deze definitie wordt nog steeds gebruikt. Dit betekent dat benodigdheden van anderen zowel in tijd (huidige en toekomstige generaties) als in plaats (hier en elders) niet in gevaar worden gebracht.
In de jaren negentig heeft Elkington in zijn boek Cannibals with forks de definitie van een duurzame onderneming concreet gemaakt door dit te definieren als:
‘Een bedrijf dat rekening houdt met het milieu, sociaal welzijn en gelijkheid, en een rechtvaardige economie’.
Het zogenaamde Triple Bottom Line (Triple P) principe:
People & Planet & Prosperity