ESRS standaard

De invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) vereist dat bedrijven het duurzaamheidsverslag opstellen volgens een vastgestelde Europese standaard, de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). In 2023 is de ESRS definitief aangenomen door de Europese Commissie. De ESRS omschrijft alle eisen en onderwerpen waaruit een duurzaamheidsverslag of  ESG rapportage moet bestaan.

ESRS structuur

Het ESRS raamwerk bestaat uit vier onderdelen: een algemeen deel en drie thematische delen. Het algemene deel beschrijft hoe beleid en strategieën voor duurzaamheid moeten worden vastgesteld en geïmplementeerd. De drie thematische delen beschrijven de doelen, actieplannen en indicatoren waarover moet worden gerapporteerd voor de thema’s Environmental, Social en Governance.

De ESRS bestaat uit 12 standaarden. De eerste en tweede standaard, ESRS 1 Algemene vereisten en ESRS 2 Algemene rapportageverplichtingen, zijn voor alle grote bedrijven verplicht. De overige standaarden zijn alleen verplicht als ze van toepassing zijn op het bedrijf.

De bovenstaande 12 standaarden gelden voor alle bedrijfssectoren. Aanvullende sector-specifieke standaarden zijn op dit moment in ontwikkeling en zullen naar verwachting in 2026 worden gepubliceerd. Het gaat om de volgende sectoren: groot- en detailhandel; eten en drinken; vervoer; motorvoertuigen; energieproductie en nutsvoorzieningen; landbouw, veeteelt en visserij; mijnbouw, olie en gas.

ESRS in Nederlandse vertaling

De Europese Commissie heeft op 31 juli 2023 de definitieve versie van de ESRS vrijgegeven:

ESRS in Nederlandse vertaling

Veel gestelde vragen over ESRS

De Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ) heeft samen met de Sociaal-Economische Raad (SER) een document opgesteld met daarin veel voorkomende vragen met antwoorden over de CSRD en ESRS. Het Ministerie van Economische Zaken (EZ) heeft een ESRS Navigator om bedrijven te helpen wegwijs te worden in de ESRS.

RJ en SER – FAQ over de CSRD en ESRS

EZ – ESRS Navigator

Webinars over ESRS

De Sociaal Economische Raad (SER) heeft in samenwerking met de Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ) een succesvolle reeks webinars gemaakt: CSRD in de praktijk: verdieping EU-duurzaamheidsrapportage voor Nederlandse ondernemingen. De webinars gaan in op onderwerpen die essentieel zijn bij het ontwikkelen van het duurzaamheidsverslag.

Webinars van SER en RJ
CSRD: gevolgen EU-rapportage voor Nederlandse ondernemingen
CSRD en ESRS: Dubbele materialiteit in de praktijk
CSRD en ESRS: Verplicht rapporteren over klimaatverandering
CSRD en ESRS: Verplicht rapporteren over eigen werknemers
CSRD en ESRS: Presentatie, controle en gebruik
CSRD en ESRS: Aan de slag met de definitieve standaarden
CSRD en ESRS: Aan de slag met dubbele materialiteit
CSRD en ESRS: Aan de slag met je waardeketen
CSRD en ESRS: Impact op het MKB
CSRD en ESRS: Betrouwbare data
CSRD en ESRS: Klaar voor de start? Een checklist
Scroll naar boven

Hoi daar! Ik wilde je even laten weten dat deze website geen cookies gebruikt. Je hoeft je geen zorgen te maken dat jouw persoonlijke gegevens worden bijgehouden.