Blogbericht

Door Diana Metzelaar / 14 juni 2022

Nationale Milieudag 2022: Grenzen aan groei

In 1972 verscheen het rapport Grenzen aan groei van de Club van Rome. Het rapport, waar destijds veel om te doen was, bracht voor het eerst de wisselwerking op het milieu naar voren van vijf kritische factoren: bevolkingsgroei, voedselproductie, industrialisatie, uitputting van natuurlijke hulpbronnen en vervuiling. Door middel van scenarioberekeningen voor de periode 1970-2070 werd aannemelijk gemaakt dat als de groeiende trends in vraag, gebruik en vervuiling van natuurlijke grondstoffen zich zouden voortzetten, binnen enkele decennia vele grondstoffen uitgeput of ernstig vervuild zouden zijn, en dat dit uiteindelijk zou kunnen leiden tot ineenstorting van ‘het ecosysteem aarde’.

In 2022 is dit precies vijftig jaar geleden. Tijdens de Nationale Milieudag op 14 juni 2022 staat het netwerk van milieuprofessionals VVM stil bij dit gouden jubileum, samen met Club of Rome NL en de Jongerenmilieuraad. Op de Milieudag wordt gekeken hoe de wereld er nu voorstaat, wat er sindsdien is bereikt en vooral wat niet. De volgende vragen komen aan bod: Wat zijn de bereikte resultaten en de geleerde lessen? Hoe is dat gegaan? Welke rol heeft het rapport gespeeld? Waarom was de impact op het publiek zo groot? Is het beeld voor wat de wereld de komende vijftig jaar te wachten staat nog net zo dramatisch als de in het boek getoonde berekeningen, of zelfs nog erger? En wat betekent dit voor de toekomstige ontwikkelingen?

Lees meer over Nationale Milieudag 2022

Scroll naar boven

Hoi daar! Ik wilde je even laten weten dat deze website geen cookies gebruikt. Je hoeft je geen zorgen te maken dat jouw persoonlijke gegevens worden bijgehouden.